Ziemniaki masala to przepis, który przywiozłam ze Sri lanki. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu i do tego mocno pikantny, jednak możecie zmniejszyć ilość chilli pod siebie 🙂 Te ziemniaki serwowane są w towarzystwie sypkiego ryżu lub jednego z wielu rodzajów płaskich chlebków. Smakują wybornie i dzięki chilli podkręcają odporność i metabolizm. To taki ukłon w stronę zdrowych jelit. Ostrość wymaga lekkiego przystosowania się, ale na dłuższą meta warto wprowadzić choć raz w tygodniu takie pikantne potrawy. W krótkim czasie zobaczycie różnicę w Waszym samopoczuciu.
Składniki:
- 400g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 1/2 łyżeczki zielonego proszku chilli
- 1/3 łyżeczki czerwonego proszku chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 6 łyżek soczewicy
- 1 łyżeczka liści curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 120 ml wody
Przygotowanie:
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy wszystko w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy czosnek i cebulę oraz chilli i liście curry. Podsmażamy do zeszklenia cebulki. Dodajemy soczewicę i dolewamy 50 ml wody. Dusimy przez 10 minut. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy przez 6 minut, następnie dolewamy resztę wody i kurkumę oraz sól. Dusimy na małym ogniu często mieszając do miękkości ziemniaków. Dodajemy resztę przypraw i delikatnie mieszamy. Podajemy z roti lub hoopers.
