Barszcz biały ani żurek nie mogą istnieć bez dobrego zakwasu. Ale czy to co możemy dostać w sklepach jest naprawdę dobrej jakości? Zawsze mam pewne wątpliwości co do tego, jeśli mam być szczera. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować własny zakwas, który jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie codziennego mieszania wieczorem.
Ten przepis jest propozycją na bezglutenowy zakwas, moim zdaniem zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego. Jest bezpieczny dla wszystkich więc jeśli ktoś z Waszego otoczenia choruje na celiakie, teraz z przyjemnością będzie w stanie skosztować Waszej zupy.
Składniki:
- 5 czubatych łyżek mąki ryżowej
- 5 łyżek mąki gryczanej białej ( mielimy 3 łyżki kaszy gryczanej białej)
- 3 ząbki czosnku
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1 l wody
- 4 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
Przygotowanie:
Do wysokiego słoika wsypujemy mąki, zalewamy letnią wodą i dodajemy obrany i pokrojony na połowę czosnek oraz przyprawy.
Mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy na minimum 5 dni, codziennie mieszając zakwas ( najlepiej wieczorem).
