Pamiętam, że w dzieciństwie uwielbiałam placki ziemniaczane na słono, z gęstą, kwaśną śmietaną. Jako że ostatnio właśnie takowe placuszki przygotowywałam, postanowiłam podać je w takiej samej odsłonie, z tą różnicą że śmietana jest wegańska i możecie zrobić ją sami w domu. Jest łatwa w przygotowaniu i o niebo tańsza niż ta ze sklepu.
Sami zobaczcie!
Składniki:
❤️1 szkl. mleka sojowego
❤️1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
❤️1/4 łyżki soli
❤️1 szklanka oleju ryżowego lub rzepakowego
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do kielicha blendera i miksujemy przez 30 sek. Następnie dodajemy kwasek oraz sól i znów miksujemy 30 sek. Po tym czasie dodajemy olej i blendujemy przez 45 sekund.
Smacznego!
GALERIA
