Pyszne i rozpływające się w ustach wegańskie tosty francuskie to wspomnienie niedzielnych śniadań z dzieciństwa. Mam zawsze podawała je z konfiturą truskawkową, a tata dodawał nutelle. Uwielbiałam te śniadania i czekałam na nie cały tydzień!
Dziś z tęsknoty za tamtym smakiem postanowiłam poeksperymentować w kuchni i dzięki puree z dyni uzyskałam wspaniały słodki smak. Masa na bazie dyni jest idealną alternatywą do jajka, a w dodatku jest dużo bardziej odżywcza i zdrowsza.
Tosty wychodzą słodziutkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, czyli dokładnie takie jak powinny być.
Składniki:
- 2 łyżki puree z dyni
- 1/2 szklanki mleka ryżowego waniliowego lub zwykłego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej rzepakowy
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1/2 chałki
Przygotowanie:
Chałkę kroimy na grubsze kromki.
Mieszamy wszystkie składniki w misce i zanurzamy naszą chałkę. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kromki chałki, podsmażamy na brązowo.
Podajemy z ulubionymi owocami, domową nutellą, dżemem lub bez niczego, bo już sama chałka smakuje obłędnie 🙂

przepis wydaje się super;)
Mniamiiii pychota i Przepiękny blog!
agnesssja.blogspot.com
Lista zakupów zrobiona :>
Poza tym mam chałkę, ahhh. Już nie mogę się doczekać jutrzejszego śniadania <3
https://szopit.blogspot.com
Smacznego 🙂
pomysł dobry, ale lepiej wybrać inne pieczywo, zwykła chałka nie jest wegańska (jajko, mleko, czasem masło)
Nie w każdej na szczęście 🙂