6
30min
poziomtrudności

Wielkanoc to magiczny czas, który najmilej spędza się w gronie rodziny i przyjaciół. To czas kiedy czas jakby na chwilę się zatrzymuje i pozwala nam odetchnąć po zapracowanych miesiącach. Czas, w którym możemy skupić się na sobie, zanurzyć się w refleksji nad tym co chcemy w tym roku osiągnąć i zrelaksować się oglądając ulubiony film z rodzinką. W zaciszu domowej kuchni rodzą się magiczne wypieki, powstają kolorowe jajka, trze się chrzan. Zapach pyszności rozchodzi się po całym domu kojąc wszelkie stresy i zmartwienia.
Te święta są dla nas trochę inne, ze względu na panującą pandemie corona wirusa, jednak nie dajmy sobie odebrać tej magicznej aury. Doskonale wiem, że ostatni miesiąc był wyzwaniem dla każdego z Was, zamknięcie w domu i ograniczoną swoboda podróżowania nawet do najbliżej rodziny i przyjaciół nie jest czymś, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak patrząc na rankingi Polacy naprawdę trzymają dyscyplinę i solidarnie zostają w domu. Jestem z Was bardzo dumna! To jest czas kiedy jak nigdy w historii możemy skupić się na sobie i swoich planach, doszkolić się czy nauczyć czegoś zupełnie nowego. Czas, podczas którego kwitniemy niczym kwiaty na wiosnę by odrodzić się silniejsi i mądrzejsi, przede wszystkim o to co jest najważniejsze w życiu.
By umilić sobie i Wam Wielkanoc w tym roku chciałabym Was zaprosić do spróbowania mojego całkiem nowego przepisu na trójwarstwowy wielkanocny serniczek z białą czekoladą, malinową masą i tajemniczym zielonym mchem, a to wszystko bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia! Łatwo, szybko i smacznie!
To co kto je ze mną? 🙂

 

Składniki


Na spód:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych ( najlepiej z certyfikatem gf )
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 marchewka obrona
  • 40 ml oleju kokosowego
  • 3 daktyle medjool
  • szczypta soli

Biała czekolada:

  • 1 szklanka nerkowców, namoczonych przez min. 8 godzin
  • 1/4 szklanki roztopionego masła kakaowego
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych lub chipsów
  • 1/4 szklanki masła kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego *
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki kremu kokosowego **
  • szczypta soli

Masa malinowa:

  • 1 szklanka migdałów, namoczonych przez minimum 8 godzin
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki śmietanki/ kremu kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła kakaowego
  • 1,5 szklanki zamrożonych/ 1 szklanka świeżych malin

Zielony mech:

  • 1/4 z masy malinowej
  • 1 łyżeczka spiruliny

 

Przygotowanie:


Spód

Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, z daktyli wyjmujemy pestki. Wrzucamy do robota kuchennego razem z resztą składników. Miksujemy aż otrzymamy zwartą, lepką masę. Odkładamy 1/4 masy do miseczki. Resztą wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.

Biała czekolada

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera wysokoobrotowego z popychaczem lub robota kuchennego. Gdy masa jest gładka i nie ma w niej grudek możemy przelać ją na nasz spód. Wkładamy do zamrażarki.

Masa malinowa

Wszystkie składniki oprócz malin miksujemy na gładką masę. Gdy taką mamy, odkładamy 1/4 do miseczki. Następnie do pozostałej masy dodajemy maliny i miksujemy na piękną, jednolitą różową chmurkę:) Przelewamy na czekoladową masę i wkładamy do zamrażarki na 10 min.

Zielony mech

Do miseczki z naszą masą wsypujemy spirulinę i mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor.Przelewamy na malinową masę, wyglądając równomiernie.

W miedzy czasie z odłożonego spodu formujemy „jajka”, które obtaczamy wedle uznania, u mnie wiórki kokosowego, masa malinowa oraz kakao. Możecie też je zostawić jak są. Ja zrobiłam różne kształty, ale Wy możecie zrobić jak uważacie 🙂

Zostawiamy w zamrażarce na całą noc.

Przed podaniem dekorujemy  naszymi „jajkami” i czym lubimy, u mnie rozpuszczona czekolada, roztopione masło orzechowego i roztopione masło kokosowego.

Jemy ze smakiem, uważając by nie zjeść całego ciasta samodzielnie… Hmm choć w sumie to ciasto bez wyrzutów sumienia i są święta więc nie ma obaw 🙂

*możecie dać więcej syropu jeśli lubicie słodsze

**krem kokosowy to ta górna warstwa z mleka kokosowego w puszce, która oddziela się po zostawieniu w lodówce. Możecie też w sklepach znaleźć krem kokosowy w puszce.

Smacznego <3

#desery #bez glutenu #wielkanoc #raw #święta #maliny #marchew #nerkowce #migdały #spirulina