Z okazji urodzin mojej kumpeli postanowiłam upiec dla niej tort urodzinowy. Jako że z zamrażarki uśmiech się do mnie mrożony szpinak, uznałam to za znak by poszaleć na zielono w kuchni. I udało się! Tort wyszedł pyszny, delikatny, idealnie zielony i słodki bez szpinakowego posmaku. Przełożony śmietanką kokosową i jagodami smakował wybornie.
Składniki:
🌞biszkopt
❤️2 szklanki mąki
❤️2/3 szklanki oleju
❤️1/4 szklanki cukru pudru
❤️1 łyżka octu jabłkowego bio
❤️1 łyżeczka proszku do pieczenia
❤️1/2 łyżeczki sody
❤️250ml mleka ryżowego
❤️450g mrożonego szpinaku
🌞krem:
❤️puszka mleczka kokosowego
❤️1/3 szklanki cukru
❤️śmietan fix ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy, mielimy dokładnie na gładką masę.
W misce łaczymy składniki na ciasto i mieszamy np. przy pomocy miksera na jednolitą masę. Wlewamy masę od natłuszczonej tortownicy i pieczemy 45min w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie odkrajamy wierzchu, który mielimy w malakserze. Ciasto przekrajamy na pół.
Mleko kokosowe musi odstać min 24h w lodówce więc lepiej wstawić je wcześniej niż robimy ciasto
Twardą część mleka przekładamy do miski, dodajemy cukier i śmietan fix. Ubijamy na śmietanę. Tak przygotowanym krem przekładamy torcik zostawiając trochę kremu do rozsmarowania do boki i góre. Posypujemy startym „mchem” góre i boki. Na wierzch dajemy pestki granata, maliny i borówki.
Gotowe
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Do ciasta naprawdę trzeba dodać aż 5 szklanek cukru? Czy to może jakiś błąd się wkradł?
już poprawione 🙂
Bardziej mi to wygląda na zakalec…
Ciasto ma byc lekko wilgotne w środku 🙂 nie jest zakalcem, wypróbuj przepis i daj znać jak wyszedł 🙂
Oraz ile w końcu trzeba dać cukru pudru 🙂 ?
do biszkopta 1/4 szklanki, do kremu 1/3 szklanki 🙂
Cześć, mogę prosić o info na jak dużą tortownicę ten przepis? 🙂
na 22cm tortownicę 🙂