Jesień to idealny czas by puścić wodzę fantazji i wykorzystać cudowną, barwną, optymistycznie nastrajającą dynie. Jest idealna nie tylko do zup ( przepis niedługo) czy innych dań wytrawnych ale też właśnie do ciast. Gdy raz spróbujecie gwarantuje że zapragniecie więcej. Wege sceptycy też będą mile zaskoczeni! Ja jem na śniadanie, a Wy?
Składniki:
☀️ kruche ciasto:
❤️ 250g mąki tortowej
❤️ 50g syropu z agawy
❤️ 125g zimnej margaryny wegańskiej
❤️ 50g mąki ziemniaczanej
❤️ 4 łyżki mleka roślinnego np. ryżowego
☀️ masa:
❤️ 500g dyni hokkaido
❤️ 1 puszka mleka kokosowego
❤️ 200g syropu z agawy
❤️ 1 łyżka pasty waniliowej lub miąższ z 1 laski wanilii
❤️ 1 łyżka esencji waniliowej lub aromatu (jeśli nie macie esencji)
❤️ sok z 1/2 cytryny
❤️ 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie:
☀️ kruche ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy syrop z agawy. Margarynę kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i zagniatamy. Dodajemy mąkę ziemniaczną oraz mleko i dalej zgniatamy aż do momentu wytworzenia gładkiej, zbitej kulki. Wkładamy do woreczka foliowego i trzymamy w zamrażarce przez 30minut.
Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy dno wysmarowanego tłuszczem (np olejem kokosowym) naczynia na tartę. Robimy nakłucia widelcem i pieczemy przez 25 min w 180 stopniach.
☀️ masa:
Dynię kroimy na ćwiartki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnii na 30minut. Następnie studzimy i przekładamy do blendera kielichowego. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę przez 60-90 sekund. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy przez 5 minut. Gotową masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy przez 35 min w 180 stopniach.
Studzimy i cieszymy się pyszną porcją zdrowia! 🍰
