Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i jem je bardzo często. Są świetnym posiłkiem, który robi się w dosłownie kilka minut, a za każdym razem dzięki nowym dodatkom smakują inaczej!
Dziś przesyłam Wam pozdrowienia z ciepłej i słonecznej Pizy oraz ten niemal wiosenny i przepyszny makaron.
Dodałam do niego mini cukinie, pieczarki, pomidorki koktajlowe i ostrą papryczkę by dodać mu charakteru.
Całość podałam z makaronem bezglutenowym, ale Wy możecie użyć każdego innego 🙂
Smacznego Kochani!
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie bezglutenowe penne)
- 4 baby cukinie
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 cm papryczki ostrej
- 4 garści rukoli
- 2 garści natki pietruszki
- 150g pomidorków koktajlowych
- 200g pieczarek mini
- 4 łyżki śmietany KLIK
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- garść orzechów makadamia ( opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy makaron, wcześniej mocno soląc wodę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojną w kostkę cebulę, czosnek oraz plasterki chilli, podsmażamy na złocisto.
Dodajemy umyte i przekrojone na pół mini pieczarki, smażymy 8 minut. Dodajemy pokrojne w słupki lub pasterki cukinie i smażymy 5-6 minut, dodajemy przyprawy i pokrojone na połówki pomidorki.
Natkę pietruszki siekamy drobno. Dodajemy odcedzony makaron, dolewamy śmietanę i mieszamy całość.
Przekładamy na talerz i dodajemy natkę pietruszki oraz rukolę, mieszamy lekko, posypujemy płatkami drożdżowymi i orzechami.
