Sos barbeque zawsze należał do moich ulubionych, jednak ten dostępny w sklepach pełny jest sztucznych składników i chemii.
Robiąc domowe burgery, postanowiłam więc przygotować własną wersję lubianego sosu, pełną pomidorów i dobroci.
Składniki:
- 800g pomidorów
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki dymu wędzarniczego/ 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 2 łyżki octu jabłkowego bio
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory blendujemy na gładko z czosnkiem i cebulą i przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu, często mieszając by uniknąć przypalenia przez 40-50minut. Sos musi mocno zgęstnieć. Gdy nadmiar wody odparuje przelewamy do słoiczków. Możemy przechowywać w lodówce 2 miesiące.
Idealnie komponuje się jako sos do burgerów czy spring rollsów.
