Wiele osób przechodząc na dietę wegańską martwi się, że będzie skazanych na rezygnację z ulubionych dań i smaków. Jak bowiem żyć bez sera, mleka czy majonezu do sałatek?
Nie martwcie się! Są na to zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu sposoby, które jestem pewna przypadną Wam do gustu.W tym poście chcę się z Wami podzielić pysznym, kremowym wegańskim majonezem, który zawsze wychodzi i zaskakuje gęstością. Przygotowanie zajmie Wam mniej niz 2 minuty a efekt i satysfakcja z domowego sojonezu będzie bezcenna.
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
- 1 i 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego rafinowanego
- 1 łyżeczka soli kala namak
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- szczpyta pieprzu
- szczypta kwasku cytrynowego lub 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Do blendera kielichowego wlewamy mleko i przyprawy, blendujem przez 30 sekund. Następnie dolewamy olej, musztardę i ocet i ustawiamy czas blendowania na 1,5 minuty. Gotowe!
Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.
