Nektarynka jak nazwa wskazuje to wedle wierzeń „nektar bogów”, który wbrew pozorom wywodzi się aż z dalekich Chin. Jest daleką krewną róży, jednak w prostej linii pochodzi od brzoskwini, która w wynika mutacji genetycznej obrodziła w owoce o gładkiej skórce i pomarańczowym miąższu. Nektarynki są bogate w witaminy miedzy innymi witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, C, i K oraz minerałów : fosforu, potasu, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Nektarynki wzmacniają odporność, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn dzięki swemu moczopędnemu działaniu, walczą ze stresem i zmęczeniem oraz poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo mają dużo błonnika, który wpływa na uczucie sytości.
Maca to roślinna korzeniowa wywodząca się z Peru, gdzie od wieku uznawana jest za roślinę leczniczą i stosowaną w zapobieganiu osteoporozie i łagodzeniu menopauzy. W Europie znana jest głównie ze względu na właściwości wzmacniające potencję u mężczyzn. Korzeń macy jest bogatym źródłem białka i dostarcza niemal wszystkich aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Co więcej korzeń macy powinni włączyć do swojej diety sportowcy, gdyż pomaga on w budowaniu masy mięśniowej. Obecnie wielu lekarzy poleca go jako naturalny lek wzmacniający w stanach wycieńczenia, osłabienia, niedożywienia i obniżonej odporności. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie sproszkowanego korzenia macy poprawia pamięć dlatego wszystkie osoby pracujące umysłowo docenią te właściwości.
Tyle teorii w skrócie. Przejdźmy do praktyki!
Dziś chciałabym Wam zaprezentować pyszne smoothie które bazuje na tych dwóch wymienionych wyżej składnikach. Jest to pyszna propozycja śniadaniowa lub jako sycąca przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
- 4 nektarynki
- 1 banan
- 10 daktyli namoczonych przez 20 minut
- 900 ml mleka konopnego z tego przepisu
- 1 łyżka proszku macy
- 1/2 szklanki lodu
Przygotowanie:
Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, nektarynki myjemy, wyrzucamy pestkę i razem z bananami wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy namoczone, odsączone z wody daktyle, dolewamy mleko i wrzucamy lód. Blendujemy przez 3-5 minut na gładką masę. Przelewamy do buteleczek 🙂
