Ryba po grecku to popularne danie podczas Wigilii w wielu domach. Ja w wersji oryginalnej nigdy jej nie lubiałam, za to w wersji wegańskiej bardzo. Struktura tofu i dodatek nori nadaje im morskiego posmaku, więc możecie spokojnie podawać to danie wszystko jedzącym towarzyszą biesiady. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje bardzo wiele czasu.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 250g tofu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- arkusz nori
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżki cukru
- 50ml sosu sojowego
- 60ml oleju lnianego
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i trzemy na tarce ( oprócz cebuli). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju rzepakowego, na głębokiej patelni, dodajemy pokrojone w dowolne kawałki tofu, u mnie kostki. Dodajemy olej lniany, pokruszone nori i przyprawy i dalej smażymy. Dodajemy resztę warzyw i smażymy przez 7 minut. Następnie dodajemy przyprawy oraz resztę składników i cukier. Mieszamy wszystko i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach.
Gotowe.
https://www.facebook.com/Ideoss/?ref=br_rs
