Wytrawne tarty to świetny pomysł na sycący i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wystarczy bowiem dodać składniki które akurat macie pod ręką by wyczarować wykwintne danie. Dziś proponuje nadzienie pełne letnich warzyw, pachnących prowansją. Taka podróż bez wychodzenia z domu, zwłaszcza gdy za oknem świeci słońce to świetny sposób by oderwać się od codziennych stresów. A jak pachnie i smakuje!
Składniki:
ciasto:
- 400g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml oleju kokosowego rafinowanego
- 20 ml zimnej wody
farsz:
- 2 czerwone papryki
- 1/2 bakłażana
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 1 łyżeczka czarnej soli
- 1 łyżeczka bazylii w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- kilka listków świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
masa „jajeczna”:
- 500g tofu typu silken lub zwykłego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka czarnej soli
- 100ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę mieszamy, dodajemy olej i sól. Mieszamy wszystko razem w razie potrzeby dodając wodę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Farsz:
Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzany w garnku o grubym dnie olej i podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek. W między czasie kroimy resztę warzyw w plasterki. Bakłażana nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie wrzucamy paprykę i cukinie i smażymy przez 6 minut. Zdejmujemy z ognia.
Gdy bakłażan jest gotowy, przelewamy go wodą by usunąć nadmiar soli, kroimy kostkę i dodajemy do warzyw, podsmażamy 8-10 minut.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na połówki, usuwamy nasiona. Kroimy jeszcze raz na pół i dodajemy do warzyw. Mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy przez 5 minut.
masa „jajeczna”:
W osobnej miseczce kruszymy tofu z czarną solą i płatkami drożdżowymi oraz mlekiem. Wszystko blendujemy na gładką masę, dodajemy warzywa i mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 minut. Masa ma się ściąć na wierzchu.
Danie jest gotowe do zjedzenie 🙂
Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym.
