Sezon na dynie trwa, a wśród Waszych wiadomości dostaje zapytania jak przyrządzić to puree z dyni.
Z związku z tym biegnę z pomocą i przesyłam najprostszy przepis na niemal samo się robiące puree!
Jako miłośnik dyni i wszystkiego co dyniowe nie wyobrażam sobie jesieni bez puree z dyni, które wykorzystuje niemal do wszystkiego, a przepisy znajdziecie na blogu 🙂
Możecie zrobić od razu z większej dyni, zawekować lub zamrozić na pyszne lody i inne pyszności 🙂
Ja tak robię i polecam 🙂
Składniki:
- 1 duża dynia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, dynię kroimy na 4 części i wykładamy na blachę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Możecie też dynię włożyć do dużego żaroodpornego naczynia 🙂
Pieczemy 1h w 190 stopniach.
Gdy dynia ostygnie, wyjmujemy łyżką pestki ( można je uprażyć), pozostały miąższ przy pomocy łyżki przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Gotowe!
