Placki ziemniaczane w lekko innej odsłonie, bo z dodatkiem pora, a do tego aromatyczny sos pomidorowy, duszone podgrzybki i ciecierzyca. Wszystko razem tworzy pyszną i harmonijną całość. W dodatku przyrządzenie sosu zajmie Wam kilka chwil, jeśli wykorzystacie z cieciorki w sosie pomidorowym zrobioną przez polską firmę Primavika. Próbowałam już kiedyś produktów słoikowych tej marki i owa ciecierzyca wygrywa ranking 🙂 Dlatego też z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Jedynie osoby na diecie bezglutenowej muszą uważać, producent bowiem używa hydrolizat białka roślinnego, który zawiera gluten i soję. Oczywiście taki sos i ciecierzyce z powodzeniem zrobicie w domu, jednak czasem nie mamy na to czasu, dlatego ja trzymam w szafce właśnie takie awaryjne produkty 🙂
Składniki:
- 1kg ziemiaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 por ( biała część)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 200g podgrzybków
- 1 słoik ciecierzycy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Pora blendujemy na drobną masę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Dodajemy przyprawy oraz skrobię. Mieszamy wszystko razem, odlewamy wodę i smażymy placki na odrobinie oleju.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy pokrojone podgrzybki, podsmażamy po czym dodajemy ciecierzycę. Podgotowujemy i podajemy na plackach.

Co to znaczy słoik cieciorki?? Możesz podać jakąś konkretną wagę?? Nie wszyscy jedzą z puszki. Wielu jest takich co lubi jeść zdrową-świeżą ciecierzycę.
Użyłam gotowej ciecierzycy z sosem pomidorowym widocznej na zdjęciu z firmy primavika.
Na jakiś czas zapomniałam o plackach ziemniaczanych, nie wiem jak to się stało, bo przecież tak je lubię! Dopiero ostatnio dwa razy jadłam je u mojej rodzinki i znowu mam bzika na ich punkcie, chętnie wypróbuję Twój przepis;>
Dawaj znać jak wyszły 🙂