Staram się jeść możliwie jak najwięcej produktów nie zawierających glutenu, a że jestem wielką fanką pizzy i ziemniaków postanowiłam połączyć obie te pasje 🙂 Ziemniak to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów jak choćby magnezu, który buduje mocne kości i zęby, obniżającego ciśnienie potasu czy witaminy C. Wbrew złemu PR-owi jaki robią ziemniakom tłuste sosy, margaryny i oleje, ziemniaki są warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym dlatego nie musimy obawiać się ich obecności na naszych stołach.
Tak oto powstała pyszna, bezglutenowa pizza na chrupkim spodzie. W sam raz na weekendowy obiad!
Składniki:
spód:
- 1kg ziemniaków
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
sos:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki lubczyku
Grillowane warzywa:
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 bakłażana
- garść oliwek
- 2 garści startego wegańskiego sera np. Violife
Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawy zioła zamiast soli
- 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, studzimy i za pomocą praski robimy puree. Mieszamy z przyprawami. Formę do pizzy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy spód ( masy wystarczy na dwie pizze), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Warzywa kroimy na plastry, bakłażany nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut by puścił sok. Płuczemy bakłażana wodą.
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy warzywa i marynujemy przez 20 minut lub dłużej jeśli macie czas 🙂
Rozgrzewamy patelnie grillową i przy pomocy pędzelka silikonowego natłuszczamy powierzchnię.
Grillujemy warzywa z każdej strony przez 2-3 minuty. Gotowe przekładamy na talerz.
Na podpieczony spód nakładamy sos pomidorowy i grillowane warzywa, wierzch posypujemy serem.
Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach, tak by ser się ładnie rozpuścił. 🙂
