Pizza to taki uniwersalny pomysł zarówno na obiad jak i kolację. Danie, które lubią wszyscy i chętnie zjedzą o każdej porze. Jednak dopiero domowa pizza jest prawdziwą ucztą, na którą czekają Wasi bliscy i znajomi. Zaserwujcie im tą błyskawiczną przyjemność, a gwarantuje, że nie będą mogli wyjść z zachwytu.
Dziś zamiast sosu pomidorowego korzystam z pieczonych papryk, które możecie zrobić sami, a następnie zmiksować lub tak jak ja nabyć w Roślinnym i który serdecznie Wam polecam, gdyż nie tylko asortyment jest super i do tego w dobrych cenach to jeszcze jest tam moja przeurocza Iga, która po prostu jest cudowną i zawsze uśmiechniętą osobą <3 .
Pizza jest prawdziwym hitem nie tylko dzięki nowemu sosowi na spód, ale dzięki hojnej ilości sera do pizzy od violife.
Och jak ja lubię taką rozpustę, zwłaszcza w chłodne i wietrzne dni.
A wy? Macie swoje typy na taką pogodę?
Składniki:
Ciasto:
- 350g mąki ” 00″
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 25g świeżych drożdży
- 220 ml ciepłej wody
Dodatki:
- 400g sera violife
- 1 słoiczek pasty z pieczonej papryki
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1/2 słoika czarnych oliwek
- 400g pieczarek
- 1 cebula
- 6 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże kruszymy i zalewamy 2 łyżkami letniej wody. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy do robota kuchennego, dodajemy sól, dodajemy drożdże i wodę. Mieszamy przy użyciu haka ( jeśli macie) lub ręcznie wyrabiamy. Następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy dalej tak by ciasto odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto forujemy według uznania.
Farsz:
Ciasto smarujemy kremem z pieczonej papryki. Warzywa myjemy i kroimy w plastry, ser mielimy. Pieczarki podsmażamy na łyżce oleju. Najpierw nakładamy cebulkę, następnie pieczarki i resztę składników. Posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku ustawionym na najwyższą możliwą temperaturę przez 12-15 minut. Gotowe 🙂
