Pora na kolejny przepis kuchni tajskiej, tym razem znacznie szybszy w przygotowaniu.
Surówka jest bardzo orzeźwiająca, idealna na letnie dni, a przy tym lekko pikantna.
Jest szybka i łatwa w przygotowaniu a do tego niezwykle smaczna.
Tą sałatkę jadłam podczas wycieczki do Ajutthaji – dawnej stolicy Tajlandii. Do tej pory pamiętam jej smak i aromat dlatego dziś prezentuje Wam ten szybki i smaczny przepis.
Składniki:
Sos:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka płatków chilli
- sok z 1/2 limonki
- 3 ogórki szklarniowe
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 i 1/2 łyżki sezamu białego
- 1/4 pęczka szczypiorku
- sól do smaku + 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i odstawiamy by puściły sok.
W między czasie przygotowujemy sos.
W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok.
Gdy ogórki puszczą sok, odlewamy go tak by były w miarę suche. Dodajemy sos, posiekany szczypiorek i kolendrę. Mieszamy i posypujemy sezamem, wszystko jeszcze raz delikatnie mieszając. Gotowe 🙂
