Bardzo lubię bataty, jednak przeważnie zjadam je samodzielnie lub nafaszerowane zieleniną. Dziś wpadłam na pomysł przygotowania pasztetu z tego pysznego warzywa, a by stał się on jeszcze bogatszy dodałam odrobinę cukinii i zdrowej kaszy jaglanej. Pasztet możecie w wersji finalnej zrobić na dwa sposoby – upiec w foremce lub po prostu przełożyć do słoiczków. Robiłam obydwie i każda wymiata 🙂 Pasztet idealnie sprawdzi się do kanapek oraz w wersji świątecznej zachwyci rodzinę i przyjaciół.
Sprawdzi się w wersji obiadowej czy w tortilli.
Wyszedł pyszny? Dajcie znać!
Składniki:
- 1 duży batat
- 1 marchewka
- 1/2 średniej cukinii
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju ( ja użyłam tego z pomidorów suszonych)
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka soli ( lub więcej do smaku)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta chilli
Przygotowanie:
Batata zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut.
Cebulę i czosnek kroimy, rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew i dusimy z dodatkiem 4 łyżek wody pod przykryciem przez 10 min, następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 6 minut w razie potrzeby podlewając lekko wodą.
Batata studzimy i wyjmujemy miąższ do miski, dodajemy kaszę jaglaną i resztę składników, miksujemy na gładką masę.
Pasztet możemy upiec w 180 stopniach przez 1h lub przełożyć do słoiczków. W obydwu wersjach będzie pyszny 🙂
