Halloween zbliża się wielkim krokami i nawet jeśli nie jesteście fanami tego amerykańskiego święta, to fajny pretekst by poszaleć w kuchni.Można puścić wodzę fantazji i stworzyć smaczne desery i przekąski.
Dziś proponuje Wam szybki i łatwe w przygotowaniu muffinki dyniowe, które zasmakują wszystkim fanom dyni i korzennych przypraw. Możecie zrobić je wspólnie z dziećmi, będą miały sporo fajdy 🙂
Zresztą nie znam osoby która nie kocha muffinek, a przy tych ciągle słyszę, że smakują jak niewegańskie i nikt mi nie wierzy, że bez jajka 😉
Są przyjemnie wilgotne w środku, rozpływają się w ustach, a przy tym nie są zbyt słodkie, by nie przesadzić.
Ich jedyny minus to fakt, że mocno uzależniają i potem kończycie stojąc w kuchni robiąc je ponownie, nawet tego samego dnia! 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 100 ml mleka migdałowego
- 50 ml oleju
- 2 łyżki masła z orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko i olej mieszamy w jednej misce, dodajemy przyprawy, puree, sok z cytryny i masło orzechowe.
Mieszamy ponownie. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy razem, nie musi być zbyt dokładnie.
Przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

A mąka może być np. pszenna pełnoziarnista?
Tak może być 🙂
Dzień dobry. Można użyć syropu klonowego/z agawy zamiast cukru?
Jasne 🙂
Hej, ile oleju?
50 ml
już poprawione, przepraszam