Czasem znajomi przychodzą zupełnie niespodziewanie, a my nie mamy nic słodkiego do przysłowiowej kawki. W takich sytuacjach na ratunek przyjdą Wam błyskawiczne, pyszne i w dodatku bezglutenowe muffinki, rozpieszczając Wasze podniebienia rozpływającymi się kawałeczkami czekolady.
Idealny deser na szybko.
Składniki:
1 szklanka mąki z amarantusa
1/2 szklanki mąki kokosowej
1,5 szklanki mleka ryżowego
1/2 szklanki syropu klonowego (lub więcej jeśli wolicie bardziej słodkie)
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki guziczków czekoladowych lub 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
1/3 szklanki oleju kokosowego
Przygotowanie:
W osobnej misce wymieszaj suche składniki, natomiast w drugiej wszystkie mokre.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie.
Przełóż masę do foremek na muffinki i piecz 25-30minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego!
GALERIA

można czymś zastąpić pastę waniliową?
Cukrem waniliowym, esencjà waniliowà lun pominàć 🙂