Marokańczycy na codzień zmagają się z upałami dlatego kto jak nie oni wiedzą jak temu zaradzić?
W przeciwieństwie do nas – Europejczyków w upalne dni piją gorącą, słodką herbatę zieloną z dodatkiem mięty. Właśnie ta kompozycja idealnie nawadnia organizm i pomaga utrzymać stałą temperaturę ciała.
W mojej modyfikacji herbata nie jest tak słodka jak oryginalna, z prostej przyczyny – od dawna słodzę dużo mniej. Jeśli jednak chcielibyście poczuć się jak w gościach u marokańskiej rodziny dodajcie 2- 3 łyżeczki cukru więcej.
Składniki:
- 1 łyżeczka dobrej zielonej herbaty liściastej
- garść świeżej mięty
- 2 łyżeczki cukru
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Wodę gotujemy, następnie do wrzątku wrzucamy zieloną herbatę i zmniejszając ogień gotujemy jeszcze przez 6 minut. Dodajemy liście mięty oraz cukier, mieszamy delikatnie. Przelewamy do czajniczka gdzie herbata będzie dalej się zapatrzała, a mięta rozwijała swój aromat.
Nalewamy do kubeczków i cieszymy się smakiem.
