Makaron to jeden z moich ulubionych comfort food i często po niego sięgam. Uwielbiam go za szybkości i prostotę przygotowania oraz niekończącą się ilość kombinacji. Chyba nie ma na świecie osoby która nie lubi makaronu lub w skrytości się nim nie zajada 😀
Dziś postanowiłam udać się na pobliski targ i zakupić pyszne, czerwone papryki, które następnie upiekłam w piekarniku i obrałam. Dzisiejsza propozycja bez wątpienia Was zachwyci- jest niesamowicie kremowa, łatwa w przygotowaniu i praktycznie robi się sama, podczas gdy Wy możecie relaksować się na kanapie.
Uwierzcie mi – nie będziecie mogli się oderwać od tego makaronu, więc jeśli planujecie posiadówkę w 4 osoby, proponuje wykonanie dania z podwójnej ilości składników. Niebezpiecznie uzależniające, ale w sumie to samo zdrowie, więc nie obawiajcie się wyrzutów sumienia! 🙂 I dajcie znać jak Wam smakowało 🙂
Składniki:
- 3 duże papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 opakowanie makarony penne ( u mnie bezglutenowe)
- natka pietruszki do posypania
- opcjonalnie trochę wegańskiego sera na pizze do posypania
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i układamy na blaszce w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy 50 minut. Następnie wkładamy do siatki lub do miski, którą przykrywamy talerzem. Po 10 minutach możemy zdjąć skórkę bez problemu 🙂
Orzechy zalewamy letnią wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy na złoto. Następnie dodajemy przyprawy i passate. Podsmażamy jeszcze 5 minut, a następnie przekładamy do kielicha blendera, dodajemy obraną i pozbawioną nasion paprykę. Wrzucamy odsączone z wody nerkowce, sok z cytryny i płatki drożdżowe oraz 50 ml wody. Blendujemy przez 60 sekund.
Na patelnie wylewamy sos, dodajemy makaron i w razie potrzeby delikatnie wlewamy do 30 ml wody. Podsmażamy razem przez 5-10 min, często mieszając. Przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz serem.
Pyszotto!! <3

No przyznam, że wygląda pysznie! Muszę spróbować zrobić ☺