Jest lato a to oznacza sezon na truskawki. Osobiście mogłabym zajadać się nimi cały dzień, w końcu czekam na nie cały rok!
A skoro za oknem słońce w pełnej krasie grzeje nasze ciała, by miło spędzić czas na ogródku lub poza domem warto przygotować sobie orzeźwiający, zdrowy bezcukrowy napój. Co więcej mamy weekend a to oznacza cudowne leniuchowanie ( no może poza tymi, którzy piszą dziś egzaminy). Przyrządzenie tej lemoniady zajmuje kilka chwil a jestem pewna, że uszczęśliwi niejedną osobę. Jest odpowiednia dla małych dzieci oraz osób unikających cukru, bowiem zamiast niego użyłam syropu z agawy. Możecie użyć syropu z daktyli jeśli macie i chcecie, jak również świetnie sprawdzi się syrop klonowy. Jest lato Kochani więc czas je poczuć! A cóż bardziej kojarzy się z wakacjami i błogą beztroską niż lemoniada truskawkowa?
Składniki:
- 2 szklanki obranych truskawek
- 150 ml soku z cytryny ( ok 2-3 cytryny)
- 100 ml syropu z agawy
- 3 szklanki zimnej wody, może być lekko gazowana
- 1/2 szklanki kostek lodu
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy na gładki mus, w razie potrzeby przecedzamy na sitku z pestek. Dodajemy sok z cytryny, syrop lód i wodę i miksujemy przez 30 sekund. Gotową lemoniadę przelewamy do buteleczek.
