Pyszna i bardzo orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i dodatkiem słodkiej i aromatycznej wanilii. Na taki upał jak znalazł. Nikt się jej nie oprze,a wypita na tarasie nabierze dodatkowego, niezwykłego smaku. Cieszmy się rabarbarem póki jest 🙂 I nawadniajmy nasze ciała regularnie, najlepiej w smacznym stylu 🙂
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- 2l wody źródlanej
- 300 ml wody do gotowania
- 100 ml soku z cytryny
- 200 ml syropu z agawy
- laska wanilii
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy i kroimy bez obierania, zalewamy 300 ml wody i gotujemy 15 minut do miękkości. Przecedzamy przez sitko i powstały płyn wlewamy do blendera, dodajem 2 łyżki ugotowanego rabarbaru, sok z cytryny i syrop z agawy. Miksujemy 30 sekund. Jeśli na górze powstanie piana, zdjemujemy ją łyżką. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka wydłubane z laski wanilii.
Mieszamy łyżką i przelewamy do karafki. Studzimy w lodówce około 2h. Podajemy z kostkami lodu.
