Od jakiegoś czasu ograniczam gluten dlatego siedzę w kuchni i wymyślam alternatywne desery, po których nie widać, że czegoś „im brak” 🙂 Słoneczko za oknem motywuje by szukać letnich rozwiązać, a i urlop dobiegł końca. Mam Wam tyle do napisania o moich podróżach, a ciągle brak na to czasu. Do tego najwyższy czas by zabrać się za naukę do wrześniowych egzaminów sprawia, że jest mnie mniej w kuchni niż zazwyczaj. Dlatego by wynagrodzić Wam te dni bez kulinarnych inspiracji wrzucam przepis na tą obłędną tarte! Jest idealnie krucha, z puszystym kremem czekoladowym i orzeźwiającymi wiśniami. Jak dla mnie deser perfekcyjny na słodkie zachcianki!
Składniki:
- spód:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki tapioki
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 100g margaryny wegańskiej
- 1/4 szklanki cukru pudru lub syropu z agawy
- masa:
- 2 szklanki wiśni
- 1,5 puszki mleka kokosowego (twardej części)
- 100g czekolady gorzkiej 80%
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek syropu z agawy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąki przesypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostę miękką margarynę i cukier. Zagniatamy aż ciasto będzie jednolitę, po czym wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Topimy czekoladę w kąpieli wodnej, śmietankę kokosową ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę i syrop. Mieszamy łyżką, dodajemy wiśnie i ponownie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Na upieczony i wystudzony spód nakładamy naszą masę i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc.
