Wiosenne czekoladki w kształcie i smaku przygotują Was na lekkie łasuchowanie. Takie słodycze możecie podać dzieciom bez obaw, że zjedzą niezdrową chemie.
Myślę, że to jedna z głównych przyczyn dla których jestem wielką fanką domowych wypieków i wszelkiego rodzaju domowych słodkości. Sama jestem wielką fanką deserów, ale też lubię dbać o zdrowie, więc gdy tylko mogę robię domowe wersję ulubionych smakołyków. Dodatkowo jeśli macie maluszki w domu, wspólne przygotowanie deserów może okazać się wielką frajdą i polem do popisu przy ozdabianiu. Zresztą przygotowywanie domowych słodkości ucieszy małych i dużych bez wyjątku 🙂
Kremowe czekoladki z dmuchanym ryżem, które dziś proponuje są proste w przygotowaniu i nie zabierają dużo czasu. Możecie użyć dowolnych foremek i puścić wodzę fantazji. Jestem pewna, że przypadną Wam do gustu.
W tym przepisie użyłam ksylitolu, jednak z powodzeniem możecie użyć innego słodzidła. Pamiętajcie jednak, że syrop z agawy, daktyli czy klonowy zmieni śnieżnobiały odcień czekoladek na nieco karmelowy 🙂
Co więcej zamiast białego dmuchanego ryżu możecie użyć brązowego, co dodatkowo wzbogaci czekoladki w błonnik, nie zmieniając przy tym smaku deseru.
Składniki:
- 1 blog kremu kokosowego w kostce
- 1 puszka mleka kokosowego ( użyjemy stałej części)
- 70g ksylitolu ( lub więcej wedle uznania)
- 120g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3/4 szklanki ryżu dmuchanego
Przygotowanie:
Do rondelka wyciskamy krem kokosowy i dodajemy tylko stałą część mleka z puszki. Ważne by mleko odstało swoje w lodówce, najlepiej całą noc. Podgrzewamy i dodajemy stopniowo ksylitol. Gdy masa będzie rozpuszczona i gładka zdejmujemy z ognia i dodajemy ryż. Mieszamy. W kubeczka kruszymy czekoladę z dodatkiem oleju i wstawiamy do mikrofalówki na 30 sekund. ( w zależności od mocy może to być dłużej). Foremki silikonowe smarujemy czekoladą i wstawiamy na 5 minut do zamrażarki. Wyciągamy i przekładamy masę. Wstawiamy do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie polewamy czekoladki resztą gorzkiej czekolady. Zjadamy od razu lub przechowujemy w lodówce do 10 dni.

Ale pysznie wyglądają!
Pyszny i zdrowy przepis – czyli to, co lubię najbardziej <3 wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Jak zobaczyłam te smakołyki, to od razu nabrałam apetytu. Bardzo fajny przepis. Mam słabość do takich słodkości, więc chętnie spróbuję takie zrobić:)
Wyglądają bardzo apetycznie, muszę je spróbować zrobić 🙂