Pyszny i pachnący złotą, polską jesienią krem z dyni. Gdy w domu przygotowuje potrawy z dyni, cały dom pachnie tak obłędnie, że nie mam ochoty z niego wychodzić! Dlatego od razu za jednym zamachem piekę ciasto dyniowe lub kręcę hummus.
Jednak zupa dyniowa jest wyjątkowa. Jest łatwa w przygotowaniu, sycąca i mocno rozgrzewa od środka, sprawiając że dla mnie jest idealnym comfort foodem.
Dzisiejszą wersję serwuje w paprykach stylizowanych na Halloween, co dodaje jej dodatkowego klimatu.
Składniki:
- 1,2 kg dynii hokaido ( nie trzeba obierać)
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały por ( biała część)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2l wody źródlanej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 cm papryki ostrej
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, pora kroimy w paski, marchew w plasterki, ziemniaki i dynię w kostkę.
Rozgrzewamy w garnku o grubym dnie olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pora, podsmażamy, dodajemy marchew i smażymy 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i dynię, podsmażamy jeszcze przez 5 minut, następnie zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem 40 minut lub do miekkości dynii, dodajemy mleko kokosowe i blendujemy na gładko.
