Krem z buraków to idealna zupa na jesienne chłody. Z dodatkiem mleka kokosowego i szczyptą płatków chilli zmienia się w wykwintną zupkę, która posmakuje wszystkim gościom. Buraki jak wiemy są bardzo zdrowe dlatego warto je jeść jak najczęściej.
Krem jest bardzo aksamitny, rozgrzewa i syci a właściwości detoksykujące buraków pomagają odtruwać nasz organizm, który każdego dnia narażony jest na niekorzystne działania czynników zewnętrznych. Dlatego tak ważne jest by dbać o siebie od wewnątrz.
Składniki:
- 6 średnich buraków ( ok 1 kg)
- 3 łyżki śmietanki kokosowej ( twarda część mleka w puszce)
- 1 większa szczypta płatków chilli
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Buraki myjemy i wstawiamy do żaroodpornego naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 60 minut.
Wystudzone buraki obieramy, kroimy i wstawiamy do blendera kielichowego. Dodajemy wodę, śmietanę i przyprawy i miksujemy przez 4 minuty. Przelewamy do garnka i podgrzewamy. Podajemy posypane cynamonem i płatkami migdałowymi.
