Kocham bataty i bardzo często goszczą one w mojej kuchni. Wczoraj serwowałam je na kolację w wersji pieczonej z hummusem z cukinii ( przepis wkrótce) natomiast dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną i ciekawą smakowo zupę krem z tych słodkich ziemniaczków. Danie jest sycące i z powodzeniem wystarczy na lunch lub większą przekąskę 🙂
Składniki:
❤️ 1kg batatów
❤️ 1l domowego bulionu warzywnego
❤️ 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
❤️ 4 łyżki oliwy
❤️ szczypta ostrej papryki
❤️ 1/2 szklanki płatków drożdżowych
☀️ mus pomarańczowy
❤️ 3 pomarańcze
Przygotowanie:
Bataty myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopnii i pieczemy 60 min.
Pozwalamy ziemniakom ostygnąć i obieramy ze skórki. Przekładamy do kielicha blendera, zalewamy bulionem, dodajemy płatki drożdżowe i resztę składników. Blendujemy przez 90sekund.
Przelewamy do garnka.
☀️mus
Pomarańcze obieramy i przy pomocy malaksera tworzymy gładką strukturę. Nakładamy na wierzch naszego kremu i posypujemy sezamem.
