Można powiedzieć, że jestem zupo-maniaczką, bowiem od dłuższego czasu zupy krem królują na moim stole. Są pyszne, sycące i nie tuczą, a w zamian dostarczają dużo składników odżywczych i witamin. Kalafior to warzywo które tylko wygląda nie pozornie. W rzeczywistości jednak potrafi bronić nas przed rakiem, ponieważ zawiera sulforafan – substancję pomagającą w zwalczaniu nowotworów. Co ważne sulforafan występujący w warzywach jest aż 5 razy lepiej wchłanialny przez nasz organizm niż ten w tabletkach, nie mówiąc już o tym, że zjedzenie kalafiora zamiast tabletki jest po prostu smaczniejsze. Kalafior to świetna warzywo również dla osób z chorobami wątroby, jelit czy żołądka. Tak więc- jedzmy kalafiora jak najwięcej, zwłaszcza teraz gdy jest młody i pyszny!
Składniki:
krem:
- 1 duży kalafior
- 4 duże marchewki
- 800ml domowego bulionu lub kostki warzywnej bio
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- 1/5 łyżeczki chilli
chipsy:
- po 1 dużej marchewce na osobe
- przyprawa do grilla klasyczna
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion. Kalafiora obierz z liści i wrzuć do bulionu razem z obraną i pokrojoną marchewką. Gotuj aż marchewka zrobi się miękka. Przelewamy do kielicha blendera i blendujemy przez 1,5 minuty. Wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy.
chipsy:
Marchewkę kroimy za pomocą mandoliny kuchennej lub po prostu nożem, cieniutko.
Wykładamy na blachę posypujemy przyprawą do grilla i zalewamy oliwą, mieszamy.
Wstawiamy blachę do nagrzanego do 195 stopni na 30 minut.
Gotowe chipsy dajemy na wierzch zupki.
Smacznego!
