Krem kajmakowy zawsze był dla mnie czymś pomiędzy słodzonym mlekiem skondensowanym, a karmelem.
Jako dziecko lubiłam słynne wtedy mleka w tubkach, których słodycz wykręcała buzie, ja jednak zjadałam 1/3 opakowania na raz.
Przechodząc na weganizm długo zastanawiałam się jak uzyskać podobny smak, aż do czasu magicznej dostawy z roślinnymi mlekami w proszku. Do tego wanilia w laskach i ciemny cukier i voila! Wegański kajmak gotowy 🙂
Składniki:
- 80g mleka ryżowego w proszku
- 80g mleka ryżowego w płynie
- 80g cukru muscavato
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy przez 2-3 minuty, tak by uzyskać gładką konsystencje.
Gotowy produkt przekładamy do słoiczków i próbujemy nie zjeść od razu połowy 🙂
