Czas na kolejny przepis z użyciem produktów od bezmięsnymięsny. Dziś proponuje pachnące i sycące leczo z dynią i cukinią oraz dodatkiem wiejskiej kiełbaski i pepperoni. Kiełbasa od bezmięsnymięsny jest bardzo aromatyczna, doskonale nadaje się na kanapki lub tak jak w dzisiejszym przepisie do podpieczenia na patelni. Pamiętajcie jednak, że kiełbasa wykonana jest na bazie glutenu, tak więc nie nadaje się dla osób z nietolerancją tego składnika. Co prawda moje leczo jest pyszne i bez tego dodatku, ale z wegańską kiełbasą nabiera charakterku. Przekona nawet największego fana kiełbasy i zasyci na długo. Ja moje danie podaje z ryżem basmati, ale równie wybornie będzie smakowało z każdym innym ryżem oraz kaszami.
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 0,5 cukini
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- szczypta imbiru
- 1 wiejska kiełbasa
- kilka plasterków pepperoni
Przygotowanie:
Dynię myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. To samo robimy z cukinią. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z plasterkami czosnku w garnku z grubym dnem z 3 łyżkami oleju. Gdy cebula się zeszli, dodajemy dynię i mieszamy, smażąc przez 10 minut,po czym zalewamy 1/2 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy cukinię i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie zalewamy pomidorami i dodajemy przyprawy.
Na osobnej patelni smażymy boczek pokrojony w paski i kiełbasę przekrojoną na połówki. Dodajemy na samym końcu do miękkich warzyw i mieszamy. W razie potrzeby dosalamy.
Podajemy z ryżem i posypujemy natką pietruszki.

nigdy nie jadłam lecza z warzyw. na pewno spróbuję ten przepis