Frytki z cukinii są fajną i bardzo pożywną alternatywą dla klasycznych frytek ziemniaczanych i napewno polubią je wszyscy domownicy. Pieczone bez dodatku tłuszczu przypadną do gustu wszystkich, którzy dbają o sylwetkę.
Z podanej porcji wychodzi dużoooo frytek bo bardzo uzależniają i są świetną przekąską na wieczorne maratony filmowe.
Idealne na niedzielny wieczór, tuż przed pracowitym poniedziałkiem 🙂
Składniki:
- 3 duże cukinie
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
- 2 łyżki mieszanki przypraw zamiast soli
- 1 szklanka mąki ryżowej
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy na kształt frytek. Do 3 osobnych miseczek wlewamy kolejno mleko z przyprawami i płatkami drożdżowymi, płatki kukurydziane i mąkę. Obtaczamy najpierw w mleku, potem w mące a na końcu w płatkach.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy w 180 stopniach 25 minut.
Moje wyszło ” grubiutkie” bo obtaczałam je podwójnie w mleku i mące 😉 ale zaręczam Wam, że dzięki temu są jeszcze pyszniejsze!
