Frużelina wiśniowa to rodzaju szybkiej konfitury, którą przygotujecie w każdej chwili, bez konieczności wekowania i obciążania półek spiżarni. Błyskawiczna i świetna do deserów:)
Frużelina z wiśni to moj ulubiony dodatek do szybkich deserów czy naleśników. Możecie nadziać lub polać nią pączki. W każdej wersji będzie przepyszna!
Wspomnienie lata w środku jesieni i idealna słodkość wiśni rozjaśni nawet najbardziej chłodny i szarobury dzień.
Jest pyszna i z powodzeniem wykorzystacie ją do innych deserów 🙂
Składniki:
- 500g wiśni ( mrożonych lub świeżych)
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wiśnie przełożyć do rondelka i podgrzewać przez 10 minut. Jeśli używamy mrożonych, podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy cukier, sok z cytryny. Do szklanki wsypujemy mąkę. dolewamy trochę powstałego w rondelku soku i mieszamy, tak by pozbyć się grudek. Dodajemy do rondelka i mieszamy dokładnie. Zagotowujemy, po czym odstawiamy z ognia.
Cieszymy się smakiem 🙂
