Uwielbiam mleka roślinne za prostotę ich wykonania w domu i często je robię. Ostatnio nawet zaopatrzyłam się w 1kg bezglutenowych płatków owsianych, bo jak już mówiłam staram się unikać glutenu. Trochę eksperymentuje na sobie i sprawdzam jak mój organizm na te zmiany zareaguje, jednak póki co jestem bardziej niż zadowolona. Mleko owsiane można oczywiście kupić, jednak po co skoro łatwo i szybko takie owsiane mleko zrobicie w domu 🙂
Jeśli chodzi o mleko to nigdy nie byłam wielką fanką krowiego, choć pamiętam, że zdarzało się wypić kakao.
Oczywiście obecnie w domu zawsze mam minimum karton mleka roślinnego w zapasie, ale większą frajdę sprawia mi przygotowanie jego samodzielnie. Zwłaszcza, że to ja decyduje o jego smaku, głównym składniku i ilości. Kolejnym plusem niezmiennie jest fakt, iż takiego domowe mleko roślinne robi się w kilka chwil, a poczucie dumy samego z siebie pozostaje na cały dzień 😀 Takie małe domowe bohaterstwo, czyż nie?
I to bez potrzeby szukania krowy po mieście, a jedynie poczciwych ziaren zgodnie z Waszym smakiem.
Dziś proponuje mleko owsiane, które jest bardzo pożywne i lubiane przez dzieci, a które świetnie nadaje się do zup typu chłodnik.
Taki przepis na letni chłodnik pojawi się już jutro na blogu, więc śledźcie i testujcie 🙂
A tak przy okazji to jakie jest Wasze ulubione mleko roślinne? 🙂
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych bg
- 3 szklanki wody
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Płatki owsiane płukamy, wrzucamy do kielicha blendera i zalewamy wodą, dodając sól. Miksujemy przez 3-5 minut, po czym przecedzamy przez gazę lub sitko.
Gotowe przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce do 4 dni.
A najlepiej pijemy tego samego dnia lub robimy pyszny chłodnik 🙂
