Uwielbiam domowe mleka roślinne. Dzięki temu, iż robi się je błyskawicznie, a bogactwo smaków ciągle zadziwia nigdy nie jestem znudzona ich smakiem. Mleko roślinne w moim domu to podstawa, dlatego robię je dość regularnie. Nie lubię być zależna tylko i wyłącznie od tych oferowanych w sklepach w kartonie. W końcu co domowe to domowe!
Nerkowce są bardzo zdrowe i mogą mieć korzystny wpływ w leczeniu chorób serca, bogate są bowiem w potas ( 660 mg/100g) oraz magnez. W dodatku pomagają chorym na cukrzyce poprzez stymulowanie wchłaniania glukozy do mięśni, czyli poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Są wskazane dla osób uczących, dzięki zawartości niacyny i witamin z grupy B poprawiają pamięć i koncentrację. Chyba nie muszę Was już bardziej zachęcać do spożywania domowego mleka z nerkowców? 🙂
Składniki:
- 60g nerkowców
- 700 ml wody źródlanej
- ziarenka wydłubane z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Przygotowanie:
Nerkowce moczymy przez całą noc, następnego dnia odcedzamy wodę. Wkładamy do kielicha blendera, dodajemy wodę, syrop z agawy oraz wanilię. Miksujemy przez 2-3 minuty w zależności od blendera. Przecedzamy w razie konieczności przez sitko.
Przelewamy do butelki i cieszymy się smakiem 🙂 Świetnie smakuje jako dodatek do koktajlów, owsianek czy same pite ze szklanki 🙂
