Mleko jaglane z płatków to najprostszy sposób na błyskawiczne i pożywne śniadanie. Możecie wykorzystać go do przygotowania smoothies lub zalać nim płatki śniadaniowe. W każdej postaci będzie pyszne i zdrowe.
Mleko jaglane jest delikatnie słodkie, kremowe i lekko strawne, naturalnie nie zawiera glutenu. W dodatku dzięki temu, iż w moim przepisie używam płatków jaglanych przyrządzenie zajmuje kilka chwil. W moim odczuciu jest zbyt kremowe do kawy, nie da się go tak dobrze spienić jak sojowego, ale wiem że wiele osób lubi jego smak w kawie. Co do zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej i jej produktów nie musze Was przekonywać, zresztą podkreślam za każdym razem jak cudowne jest to zboże.
Składniki:
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 600ml wody źródlanej
- 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Płatki wrzucamy do kielicha blendera, dolewamy wodę i syrop. Blendujemy przez 2 minuty po czym przecedzamy przez sitko. Jeśli chcecie bardziej płynne dolejcie więcej wody. Może stać w lodówce 3 dni.

Czy na tym mleku można ugotować coś? Taki budyń albo kaszę jaglaną na krem? 🙂
Tak można 🙂 warto jednak dodać troszkę więcej wody 🙂
Pyszne i szybkie! Wielkie dzięki za przepis
Bardzo się cieszę 🙂
Nie trzeba tych płatów ugotować?
nie trzeba 🙂