Pasta tahini to po prostu zmiksowany na gładko, wcześniej podprażony sezam biały. To właśnie ta pasta nadaje hummusowi niezwykłego, charakterystycznego smaku i aromatu. Wbrew pozorom przygotowanie jej w domu jest proste i nie wymaga wyszukanego sprzętu, jedynie cierpliwości.
Ja swoją robię w Vitamixie, natomiast jeśli macie inny sprzęt typu malakser też się sprawdzi. Po prostu będziecie musieli ściągać nadmiar sezamu łopatką w dół. Jeśli chcecie dodajcie kilka łyżek oliwy, sprawi to że Wasza pasta będzie trochę rzadsza.
Tahini jest bardzo zdrowa, dzięki temu że składa się z sezamu, zawiera dużo białka i wapnia, niezbędnego do budowania mocnych kości.
Pastę tahini możecie wykorzystać jako dresssing do sałatek, polewę do wytrawnych naleśników oraz jako sos do pieczonych batatów. Możliwości jest wiele i limituje Was tylko Wasza fantazja 🙂
Składniki:
- 2,5 szklanki sezamu białego
- trochę oliwy ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Sezam podprażamy na suchej patelni, najlepiej robić to partiami, do uzyskania złocistego koloru. Uważamy by nie przypalić, bo pasta nabierze gorzkiego smaku. Przekładamy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Może to zająć do 15 minut, w zależności od urządzenia.

Nigdy nie jadłam, ale brzmi ciekawie, może kiedyś wypróbuje bo bardzo nietypowa 🙂