Uwielbiam kokos i wszelkie dania oraz słodycze z jego udziałem.
I jeśli za czymś tęsknie to właśnie za rafaello – tym kremowym środkiem tej małej kuleczki.
Do tej pory świetnym substytutem była kupowana przeze mnie pasta kokosowa z Ekograma, jednak tym razem postanowiłam zrobić ją sama. Jest nie tylko pyszna i prosta w przygotowaniu, ale też o niebo tańsza niż ta sklepowa wersja. W dodatku czyż to nie olbrzymia satysfakcja móc przygotować ją samodzielnie w niecałe 6 minut?
Co jeśli dodam, że wystarczą Wam jedynie dwa składniki? 🙂
Prościzna!
Składniki:
- 500g wiórków kokosowych bio
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
Przygotowanie:
Składniki wrzucamy do kielicha blendera ( najlepiej takiego który ma temper) i blendujemy dopychając przez ok 5 – 6 minut. Chcemy otrzymać kremową konsystencje. Jeśli nie macie takie blendera sprawdzi się też zwykły blender ręczny, zajmie to trochę więcej czasu. Gotowy krem przekładamy do słoiczka i trzymamy w temperaturze pokojowej.

Niestety nie wyszło. A miksowałam co najmniej 10 minut. Chyba, że te wiórki kokosowe bio mają jakieś magiczne właściwości, bo akurat dałam zwykłe.
Wszystko zależy od świeżości wiórków oraz blendera. Ale może spóbuj dodać olej kokosowy, to przeważnie pomaga.