Połączenie figi i daktyli od zawsze należało do moich ulubionych, jednak jedzenie ich w całości nigdy nie było przeze mnie traktowane jak deser. Co innego gdy po zblendowaniu formowałam je w kuleczki, dodając inne zdrowe składniki.
Taki szybki deser jest idealną propozycją na przekąskę poza domem, łatwo spakować ją do torebki. I nie zdziwcie się gdy znajomi będą na nie patrzeć łakomym wzrokiem 🙂
Składniki:
- 200g daktyli
- 200g fig
- 40g orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Daktyle i figi zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia na noc.
Przecedzamy przez sitko, wodę przelewamy do szklanki ( super jako baza pod smoothie :)) .
Blendujemy przy pomocy blendera ręcznego na gładką masę, dodajemy wiórki kokosowe i orzechy. Mieszamy i formujemy w dłoniach kuleczki. 🙂
