Kto nie lubi słodyczy ręka w górę! Ooo nie widzę nikogo! To bardzo dobrze, ponieważ dziś mam dla Was zdrowy, szybki i bezglutenowy przepis na bardzo czekoladowe muffinki. Zrobiłam je z okazji odwiedzin u mojej kumpeli, która ma słodkie pociechy.Niby nie trzeba ich dosładzać, ale ciocia która przynosi ciasteczka jest zawsze mile widziana, czyż nie? 🙂 <3
W dzisiejszej wersji proponuje skorzystanie z bobu, na który obecnie mamy sezon i który jest bardzo zdrowy. Jest to też kolejny trik by przemycić w diecie dziecka warzywa, w dodatku zielone, które nie zawsze maluchy chcą jeść.
Przepis jest odpowiedni dla alergików nie zawiera bowiem glutenu ani soi oraz jajek, ale to wiadomo 😉
To co ruszamy do kuchni razem? 🙂
Składniki:
- 350g bobu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju kokosowego virgin
- 50 ml mleka roślinnego np z tego przepisu klik
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 80g cukru trzcinowego/ kokosowego/ syropu z agawy
+ do dekoracji
- bita śmietana kokosowa, orzechy, owoce, czekolada
Przygotowanie:
Bób gotujemy, następnie studzimy i obieramy z łupinek.
Wrzucamy do blendera lub robota kuchennego, jak wolicie i czym dysponujecie 🙂
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy do bobu razem z resztą składników. Wszystko razem blendujemy na gładką, jedwabistą masę. Przekładamy do foremek na muffiniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Dekorujemy wedle uznania lub wcale 😉
