Uwielbiam słodkości, a w okresie Świątecznym najbardziej przypada mi do gustu unoszący się w mieszkaniu zapach cynamonu, imbiru i kardamonu. Połączone z czekoladą dają nieziemski efekt. Mąką pełnoziarnistą można zastąpić mieszanką bezglutenową, wtedy deser będzie odpowiedni dla osób na diecie bez glutenowej.
Składniki:
❤️ 1/2 szklanki orzechów włoskich
❤️1/2 szklanki pestek dyni
❤️1/2 szklanki migdałów
❤️50g cukru
❤️1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
❤️1 łyżeczka pasty waniliowej
❤️1 szklanka pasty korzennej ( przepis na blogu)
❤️1 łyżeczka proszku do pieczenia
❤️ 4 łyżki oleju
☀️ lukier
❤️3 łyżki cukru pudru
❤️2 łyżki wody
❤️1 łyżka soku z cytryny
☀️ polewa czekoladowa
❤️50g czekolady
❤️3 łyżki mleka kokosowego
❤️1 łyżka margaryny
Przygotowanie:
Orzechy i pestki zmielić i wrzucić do miski. Wsypać mąke, dodać resztę składników. Mieszac przez 5minut na średnich obrotach. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 45-55minut w temperaturze 180stopni. Wystudzić. Zrobić lukier i polać ciasto. Gdy lukier wystygnie rozpuścić czekoladę z łyżką margaryny i 3 łyżkami mleka kokosowego. Polać ciasto.
Gotowe!
Smacznego!
GALERIA
