Chutney dyniowe które możecie zrobic w dwóch wersjach? Jedna na słodko druga bardziej pikantna, którą polecam do burgerów!
Właśnie ten sos wykorzystałam do burgerów na Fitniki i to właśnie te burgery zwyciężyły w konkursie smaku!
A skoro mamy sezon na dynię to gorąco polecam przygotowanie tego chutney, które w wersji na słodko wykorzystałam by zrobić pyszne ciasto! Przepis już wkrótce 😉
Bo to, że dynia jest smaczna i zdrowa to chyba nie muszę Wam mówić? Tak dla przypomnienia wspomnę tylko, że jest świetnym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, PP oraz tak potrzebnej jesienią witaminy C. Dostarcza również sporo żelaza, potasu, magnezu i fosforu co sprawia, że po dynię powinniśmy sięgać jak najczęściej! Ponieważ zawiera sporo białka powinni po nią sięgać sportowcy i ludzie prowadzący aktywny styl życia. I co najważniejsze – jest to wszechstronne warzywo które świetnie smakuje zarówno w zupie, jak i curry czy też ciastach i hummusach 😉
Składniki:
- 300g jabłek
- 500g dyni
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta chilli
- szczypta ( większa) gałki muszkatołowej
- 250 ml wody
- 50 ml octu winnego
- 100 ml soku z cytryny
- 5 łyżek syropu z agawy
- w wersji na ostro 1 łyżeczka sriracha
Przygotowanie:
Dynie obrać i pokroić w kostkę, z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować do miękkości. Dodać resztę składników i wymieszać. Podgotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do słoiczków typu weka.
