Muszę się Wam do czegoś przyznać. Dawno temu, gdy jeszcze jadłam mięso często bywałam w lokalu serwującym chrupiące kurczaki. I pewnie nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że zjadałam samą panierkę 😀
Tak- byłam panierkowym pożeraczem.
Dziś chciałabym przedstawić Wam fajną, chrupiącą i jeśli użyjecie bezglutenowej mąki bezpieczną panierkę do warzyw i tofu.
Jest przeepyszna!
Czy to nie idealny pomysł na niedzielny obiad? 🙂 Moim zdaniem to idealny obiad na każdy dzień tygodnia 😀 ale wiadomo, że w weekend mamy więcej czasu na celebracje posiłków i ich przygotowanie 🙂
Dajcie znać co sądzicie!!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej bezglutenowej lub ryżowej lub zwykłej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 400 ml piwa ciemnego bezglutenowego lub wody gazowanej*
- 1 łyżka syrop z agawy* jeśli używacie wody zamiast piwa
- sól, pieprz
- płatki kukurydziane
+ 150g tofu na osobe
ulubione warzywa np. pieczarki, cukinia, papryka
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąki, dodajemy kurkumę, szczyptę soli i pieprzu, dodajemy piwo lub wodę i mieszamy.
Jeśli macie dużą kostkę tofu, przekrójcie na pół, warzywa pokrójcie wedle upodobań.
Tofu i warzywa moczymy w cieście, a następnie panierujemy w płatkach. Tofu smażymy na rozgrzanym oleju, warzywa wkładamy do piekarnika na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 12 minut w 200 stopniach.
Podajemy z sosem np tym:
