Mleko kokosowe to moje ulubione mleko roślinne. W dodatku chyba żadne inne mleko nie robi się tak błyskawicznie, co jest bez sprzecznie wielką zaletą. Dziś oprócz mleka przygotowałam ciasto niespodziankę, ale to w kolejnym poście. Powiem Wam tylko tyle, że będzie to totalna rozpusta dla podniebienie i na chwilę zapomnicie o dietach 🙂
W właśnie mleko kokosowe błyskawiczne idealnie sprawdziło się w tym przepisie. Ja lubię je dodawać do owsianek, jaglanek czy naleśników oraz szejków.
Dzisiejsze mleko jest mlekiem chudym więc jeśli potrzebujecie bardziej tłustego dodajcie o 1 szklankę wody mniej 🙂
A jakie mleko jest Waszym ulubionym?
Składniki:
- szklanka wiórków kokosowych
- 3 szklanki gorącej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka ksylitolu(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsypujemy wiórki kokosowe, a następnie zalewamy je wodą.
Miksujemy za pomocą blendera przez 2 min.
Inne wysokie naczynie ( np dzbanek) przykrywamy gazą i mocujemy za pomocą gumki recepturki.
Przelewamy płyn, a osadzające się wiórki z płynem mocno odciskamy.
Voila!
Jeśli chcecie możecie mleko dosłodzić.
Z podanej porcji wychodzi 600 ml mleka.
Smacznego!
