Kocham czekoladę. Gdy byłam mała potrafiłam wyjadać nutellę łyżeczkami. Dziś mój apetyt na słodycze nie jest tak wielki jak wtedy, ale wciąż nachodzi mnie czasem chętka na coś kremowo- czekoladowego. I całe szczęście, że jako maniaczka awokado zawsze mam jedno lub dwa w zapasie 😉
Ten krem jest nie tylko zdrowy, sycący i pyszny! Jest uzależniający. Stanowi dobry wybór na śniadanie jak i na deser czy każdą inną Waszą zachciankę 😉 Miałam okazję przygotować ten deser dla moich uczniów z okazji Dnia Dziecka i wszyscy mieliśmy wielką radochę ze wspólnego gotowania. Dzieciaki nie mogły uwierzyć, że to „coś zielonego” jest takie smaczne i czekoladowe. W dodatku satysfakcja jaką mieli z samodzielnego przygotowania – bezcenna. Dlatego Drodzy rodzice- nie bójcie się wpuścić Waszą pociechę do kuchni! Może będzie więcej bałaganu niż zazwyczaj, ale dziecięcy uśmiech i wpajanie zdrowych nawyków od małego są jak najbardziej tego warte :).
Składniki:
(2 porcje lub 1 duża)
❤️1 miękkie awokado
❤️8 łyżek syropu z agawy ( lub więcej jeśli wolisz)
❤️1/3 szklanki kakao
❤️3-4 łyżki mleka ryżowego lub innego roślinnego
Przygotowanie:
Usuń pestkę z awokado i wydrąż miąższ. Przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj kakao i syrop. Zblenduj i dodaj mleko, wymieszaj. Jeśli krem jest odpowiednio słodki przełóż do pucharka. Świetnie komponuje się ze świeżymi truskawkami! Super szybkie,prawda?
Smacznego!
GALERIA
