6
1h
poziomtrudności
Odkąd moja mama przeprowadziła się do malutkiego miasteczka na południu polski, gdy tylko się widzimy daje mi ekologiczne warzywa i owoce od swoich znajomych. I szczerze jestem jej za to wdzięczna, bo smak owych darów znacznie różni się od tych z marketu, a czasem nawet od tych z targu.
Tym razem zostałam obdarowana 5kg malin! Pyszności.
Zjadłabym połowe sama, ale przecież jest tyle przepisów do publikacji 😛 Dlatego też część zamroziłam a z reszty wyczarowałam tę oto bezglutenową, bezcukrową, totalnie bezgrzeszną blachę kremowej rozpusty.
Nawet najwięksi anty- fanowie domowego pichcenia przekonają się jak banalnie i szybko można stworzyć smaczny deser. W dodatku dostał rekomendację od synka sąsiada, a to znaczy, że przepis mi się udał. Z ręką na sercu udostępniam więc krok po kroku jak wykonać deserek.
Składniki: ( foremka 20 x 28cm)
spód:
- 100g daktyli
- 100g żurawiny bio
- 200g ziaren słonecznika
masa:
- 250g suchej kaszy jaglanej
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego virgin
- 120ml mleka roślinnego ( u mnie migdałowe, domowe)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 laska wanilii
- 150ml syropu z agawy
- 2 łyżki soku z limonki
- 200g malin
- 1 płaska łyżka agaru
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą i gotujemy w takiej ilości wody by przykryła kaszę na 3cm. Mniej wiecej w proporcji 1:2.
Studzimy.
W tym czasie będziemy robić spód. Zalewamy daktyle i żurawine gorącą wodą i zostawiamy na min. 1h.
Słonecznik mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do osobnej miski. Daktyle i żurawinę odcedzamy z wody, blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dodajemy do mąki słonecznikowej i mieszamy. Powstała masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.
Ostudzoną kaszę jaglaną przekładamy do kielicha blendera, dodajemy całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym,agarem miąższem z wydrążonej laski wanilii oraz resztę składników z wyjątkiem malin. Blendujemy na gładką masę. Jeśli czujecie taką potrzebę, dodajcie więcej syropu z agawy. Przekladamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając aż się podgrzeje.
Wylewamy 1/2 masy na lekko zmrożony spód, wkładamy na lodówki na 2-3h.
Do pozostałej masy dodajemy maliny i znów blendujemy. Wylewamy na zmrożoną masę waniliową i pozostawiamy na cała noc w lodówce. Podajemy na ulubionych talerzykach 🙂

