W poszukiwaniu idealnych śniadań, które nie tylko będą sycące, pyszne ale też bezglutenowe upiekłam ten oto śniadaniowy chlebek bananowy z dodatkiem organicznego kakao. Banany użyte do tego przepisu muszą być mocno dojrzałe, najlepiej czarne, wtedy bowiem są najlepsze dla naszego układu pokarmowego – skrobia przekształca się bowiem w cukru proste, które są lekko strawne. Ja ostatnio staram się ograniczać skrobię i gluten, więc jest to dla mnie ważny aspekt. Zresztą jak mówi moja babcia – ten wiosenny detox to dziwna sprawa. Jednak jak się przekonacie, ten chlebek jest pyszny i totalnie bezcukrowy, bezglutenowy. 🙂 Odpowiedni dla osób na diecie paleo. I nie smakuje jak trawa – obiecuje 🙂 Jeśli jednak lubicie słodki smak z powodzeniem możecie dodać odpowiednią dla Was ilość syropu z agawy, a jeszcze lepiej syropu klonowego, który zawiera całą masę witaminy B, cynku, manganu i magnezu. W połączeniu z kakao otrzymujecie potężną dawkę witamin i kopa na cały poranek!
A że poranki nie dla każdego są łatwe warto mieć pod ręką coś co poprawi nastrój i zadba o wasze wnętrze. Chlebek niestety nie rozwiąże wszystkich życiowych problemów, ale doda uśmiechu na buzi, a to ułatwi stawiania czoła wyzwaniom dnia.
Składniki:
- 2 banany (bardzo czarne)
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 150 ml mleka roślinnego ( np sojowe waniliowe lub ryżowe)
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 kopiata łyżka kakao bio
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 30g migdałów blanszowanych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy lub blenderze typu Vitamix. Banany obieramy i wrzucamy do blendera razem z mąką kokosową z naszych wiórków, dodajemy mleko, sodę, kakao oraz mąkę i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy migdały, mieszamy szpatułką i przelewamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka.
Swietnie smakuje na ciepło z owocami, polany syropem klonowym.
