Ostatnio dużo czasu spędzam gotując i piekąc bez glutenowo, co jak można się domyslić wychodzi z różnym skutkiem, bowiem dieta bezglutenowa to kapryśna kochanka. Zwłaszcza w kwestii pieczenia. Tym razem postanowiłam wykorzystać ugotowaną kaszę jaglaną, która okazała się bardzo wdzięcznym materiałem na spód ciasta. Do tego pozostała w lodówce po gotowaniu na hummus ciecierzyca i belgijska gorzka czekolada wyjęta ze spiżarki zdeterminowały efekt końcowy.
W połączeniu z kremowym mlekiem kokosowym i słodką masą z fig i daktyli całość stworzyłą deser idealny. Świetny dla sportowców, gdyż zawiera duże ilości białka a przy tym jest bez cukrowe, a więc bezpieczne dla wszystkich dbających o linię i stały poziom cukru we krwi. I nawet jeśli ciecierzyca na słodka brzmi dziwnie – uwierzcie na słowo – jest nie wyczuwalna, a deser jest pyszny 🙂
Składniki:
spód:
- 100g suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 70g margaryny roślinnej np. Rama 100% roślinna
- 2 bardzooo dojrzałe banany
- 4 zmiksowane daktyle ( wcześniej zalane wrzątkiem i odcedzone)
masa:
- 1,5 szklanki ciecierzycy ( suchej)
- 3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 40g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 puszka mleka kokosowego
- 300g daktyli
- 200g fig
+ truskawki, maliny, borówki amerykańskie do dekoracji
Przygotowanie:
Spód:
Banany obieramy i za pomocą widelca rozdrabiamy na papkę. Kaszę jaglaną mieszamy ze wszystkimi składnikami. Gotową masą
wykładamy natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Masa:
Ciecierzyce zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżeczkę sody, moczymy przez całą noc.
Następnego dnia odcedzamy i zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości 60-90 minut.
W tym czasie daktyle i figi zlewamy gorącą wodą i odstawiamy na czas gotowania ciecierzycy.
Odcedzamy, jednak wody nie wylewajcie – użyjcie jej do przygotowania smoothie 🙂
Wkładamy do blendera, dodajemy resztę składników oraz pastę z daktyli i blendujemy na gładką, jedwabistą konsystencje.
Przekładamy na upieczony spód, wygładzamy i dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
